HTML

Hétköznapi kultúrcseppek

Ez a blog hétköznapi kultúránk darabkáival foglalkozik. Tv műsorok, reklámok, politika és a satöbbi :) Ebben benne van az is, hogy kritikákat fogalmazok meg a saját szemszögemből. De az írásaim semmiképp sem mennek át "agyatlan fikázásba".

Friss topikok

Címkék

1 (1) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (1) 4DX (1) 8 (1) Adam (1) Alex (1) Alkonyat (1) apa (1) apartman (1) árak (1) Balaton (1) Bándy (1) barom (1) béke (1) Bella (1) béna (1) beszámoló (2) beszéd (1) Bibione (1) Bochkor (1) Bochkor Gábor (1) Boros (1) Boros Lajos (1) bulvár (1) Bumeráng (1) bűnök (1) büntetés (1) Bye (1) ByeAlex (1) célközönség (1) csillag (2) dal (1) dalfesztivál (1) depresszió (1) díj (1) echo (1) Echo Tv (1) Edward (1) ég (1) Éhezők (1) ellenség (1) ellenségkép (1) élmény (1) ének (3) és (1) Eurovíziós (1) felvonulás (1) Ferenc (1) film (4) filmkritika (2) foci (1) focista (1) gondolat (1) gyenge (1) gyilkos (1) gyilkosság (1) győzelen (1) gyűlölet (1) halál (1) halálbüntetés (1) Hollandia (1) homoszexuális (1) igénytelen (1) ingyen sör (1) Izrael (1) Jacob (1) játék (1) jogok (1) Kata (1) kereskedelmi tv (1) kisebbség (1) kocsi (1) könyv (1) kretén (1) kritika (2) labdarúgás (1) maffia (1) magyar (3) Magyarország (1) magyarság (1) március 15 (1) Mark Wahlberg (1) máv (1) megasztár (2) megszűnik (1) Mila Kunis (1) mozi (3) műsor (4) negatív (1) nemzetek (1) Neo Fm (1) nyaralás (1) Olaszorszég (1) Orbán (1) örök élet (1) ostobaság (2) pálya (1) pártok (1) plüssmackó (1) pocsék (1) politika (1) politikai (1) Pride (1) producer (1) rádió (1) rap (1) reggeli (1) romantika (1) rossz (1) sajtó (1) sajtószabadság (1) Sandler (1) sekélyes (1) selejtező (1) siralmas (1) sorozat (1) stadion (1) szánalmas (1) Szaniszló (1) Szaniszló Ferenc (1) szappanopera (1) szavazás (1) szégyen (1) szerelem (1) szerelmek (1) születik (2) szurkolók (1) Tácsics (1) Tácsics díj (1) tánc (1) Ted (1) tehetségkutató (1) tehetségtelen (1) tengerpart (1) troll (1) tüntetés (3) TV (1) tv (2) TV2 (1) tv show átlagos éden hotel (1) Twilight (1) üdülés (1) unalmas (1) út (1) utazás (2) vámpír (1) vasút (1) VB (1) vereség (1) vetélkedő (1) Viadala (1) vígjáték (2) Világpanoráma (1) Voga (1) Voga János (1) vonat (1) zene (1) zsidó (1) zsűri (1) Címkefelhő

Egy út a MÁV-val

2013.01.03. 15:17 csabapayne

Karácsonykor vonattal utaztunk Keszthelyről Budapestre, ennek az élményét osztom most meg.

Régebben gyakrabban tapasztalhattam meg a MÁV "csodálatos" szolgáltatásait. Szerintem felejthetetlen élmény, amikor anno osztálykirándulások, táborok alkalmával, mindenki összegyűlt a pályaudvaron és felszállt az egyik átlagos magyar gyorsvonatra. A MÁV már az 1990'-es és 2000-es évek elején sem volt egy "fergeteges" szolgáltató. Időközben szerintem a buszközlekedés izmosabb lett néhány téren. (Legalább is ami Keszthelyt, Zalaegerszeget illeti.)
Mivel nem utazom túl gyakran vonattal így gyakorlatilag szúrópróbaszerűen teszteltem a MÁV szolgáltatását Keszthely - Budapest között. A vonat 7:22-kor indult. Lássuk mik voltak a benyomások bizonyos területeken:

Kalauz:
Kissé morcos tekintetű, de segítőkész utaskísérő volt. Mivel néhány utasnak felsegítette a csomagját az állomásokon. Teljesen átlagos módon végezte a dolgát, igazából ő az egyetlen tényező a vonaton, akivel szemben nincsenek nagy elvárások. Kivéve annyi, hogy ha az utas valahol hibázik, akkor ne legyen bunkó.

Menetidő/gyorsaság/pontosság:
Hivatalosan 3:12 alatt teszi meg a 190km-es távot. Az utóbbi időben ez javult valamelyet ezen a vonalon és állítólag további fejlesztéseket helyeznek kilátásba. Tehát ezen a téren nem reménytelen a helyzet. Az indulást követően 11 perc múlva Balatonszentgyörgyön voltunk, ahol legalább ennyit, de talán többet is álltunk, mert késett Nagykanizsai gyors (kb.:10 percet) amire a mi szerelvényünket csatlakoztatták. Ezen kívül nem volt sehol máshol indokolatlanul hosszú ácsorgás és végeredményben mikor beérkeztünk Déli Pályaudvarra nem is néztem az órámat, hogy vajon hány percet késhettünk.
A tempóval viszont voltak bajok sok helyen kb.: 60-70 km/h -val döcögtünk, ami lakott területen talán sok, de a síneken elég kevés. Ez a tempó főleg a Balaton déli partjára volt jellemző, ahol több helyen is megálltunk, mert ugye Balaton, turizmus...stb. Ott meg kell állni minden jelentősebb településen. Aztán Szabadbattyán és Székesfehérvár között már egész jó sebességgel haladtunk. Fehérvár és Budapest között pedig nemrég adták át a felújított vonalat, így az pedig teljesen más kategória volt. Ott már csendesen suhant a vonat.


Tisztaság:
Leginkább azt hozzák fel érvként a busszal szemben a vonat mellett, hogy azon legalább fel lehet állni és van wc. Van wc... a vonatokon mégis ez az legkritikusabb pont.  A wc-ben nem volt víz, pedig egy kézmosás sosem árt főleg, ha nyilvános wc-ket használunk. Pedig ez kocsitípus annyiban másabb, hogy a wc-je már nem közvetlenül a sínekre ürít, hanem egy tartályba, de attól még vízöblítéses. Emiatt az út vége felé már eléggé mocskos volt az a bizonyos csésze. Maga helység is azt a benyomást keltette, mintha azt takarítanák a legkevésbé. Ezen kívül az ablakok voltak még enyhén mocskosak. Az ülések, a padló, az utastér úgy általában teljesen rendben voltak tisztaság terén.

Kényelem:
Fel lehet állni a vonaton... Tudni kell, hogy ezen a vasútvonalon már jó ideje kiselejtezett, de felújított német vasúti kocsik járnak, amiket anno 1978-82 között gyártottak az NDK-ban. Kialakításuk egyterű, nincsenek fülkékre osztva, így nem igazán szokás ácsorogni rajtuk, ellentétben a fülkés kocsik folyosóján, ahova az ember ki szokott néha menni és csak áll az ablak előtt és bámul kifelé. Az akadálymentesítés ebben az időben még sci-fi kategória volt. Így a fel és leszálláskor egy kétfokos minilétrát kell megmászni, ami csomagokkal külön élmény. A régebbi "rácuppanós-műbőrüléssel" ellentétben ezekben a kocsikban szövetkárpittal borított ülések vannak fejtámlával, de néhol elég kevés hely van kihagyva az ülések között, így a nagyobb lábúak már nem ülhetnek akárhova. Ráadásul ezek az ülések nagyon kényelmetlenek. 3 órát ülni bennük nem túl felemelő érzés. És ami azt illeti az én ülésem egy ponton kezdett határozottan leválni a helyéről. Fűtés volt rendesen, arra nem lehet panasz, de a kánikula idejére nincs légkondi a kocsikban és nem is mindegyik ablak nyitható. Szerencsére nagy melegben még nem utaztam ezzel a vonattal. Itt mutatkozik meg a MÁV egyik nagy hiányossága, hogy azon kívül, hogy elvisz A-ból B-be semmi extrát nem nyújt ezen a vonalon, ami vonzóbbá tenné a vonatos utazást.

Egyéb:
A vonathoz hozzátartoznak bizonyos zajok. Pl.: kerekek kattogása. De lámpák fémlemezeinek folyamatos zörgése már nem igazán. Mikor lassan gurultunk egy egy állomáson, akkor a kerekek felől lehetett még hallani egyéb fura zajokat, ami engem leginkább egy robotpulykára emlékeztetett. De Székesfehérvár és Budapest között csendesen száguldott a vonat, mivel ezt a szakaszt már felújították.
A Déli pályaudvar bizony még ma is olyan amilyen... sehol egy mozgólépcső, lift. Egy büfé nyitva volt, ahol gyanúsan olcsó forralt bort lehetett kapni. Azt találgattuk, hogy vajon miből lehet, de megkóstolni nem mertük Az aluljáróban most nem éreztem a Déli pályaudvarra jellemző szagot, de azért egy hajléktalan kolóniát így is lehetett látni.

Összességében nem olyan vészes a helyzet ezen a vasútvonalon, a menetidő javulása, az utazás kényelmének javítása és esetleg egy két üdítőital automata szerintem vonzóbbá tenné a vonatot. Habár a jegy ára már olcsóbb a buszhoz képest.

Szólj hozzá!

Címkék: kocsi utazás máv vonat út vasút Balaton

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturcseppek.blog.hu/api/trackback/id/tr174995983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása