HTML

Hétköznapi kultúrcseppek

Ez a blog hétköznapi kultúránk darabkáival foglalkozik. Tv műsorok, reklámok, politika és a satöbbi :) Ebben benne van az is, hogy kritikákat fogalmazok meg a saját szemszögemből. De az írásaim semmiképp sem mennek át "agyatlan fikázásba".

Friss topikok

Címkék

1 (1) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (1) 4DX (1) 8 (1) Adam (1) Alex (1) Alkonyat (1) apa (1) apartman (1) árak (1) Balaton (1) Bándy (1) barom (1) béke (1) Bella (1) béna (1) beszámoló (2) beszéd (1) Bibione (1) Bochkor (1) Bochkor Gábor (1) Boros (1) Boros Lajos (1) bulvár (1) Bumeráng (1) bűnök (1) büntetés (1) Bye (1) ByeAlex (1) célközönség (1) csillag (2) dal (1) dalfesztivál (1) depresszió (1) díj (1) echo (1) Echo Tv (1) Edward (1) ég (1) Éhezők (1) ellenség (1) ellenségkép (1) élmény (1) ének (3) és (1) Eurovíziós (1) felvonulás (1) Ferenc (1) film (4) filmkritika (2) foci (1) focista (1) gondolat (1) gyenge (1) gyilkos (1) gyilkosság (1) győzelen (1) gyűlölet (1) halál (1) halálbüntetés (1) Hollandia (1) homoszexuális (1) igénytelen (1) ingyen sör (1) Izrael (1) Jacob (1) játék (1) jogok (1) Kata (1) kereskedelmi tv (1) kisebbség (1) kocsi (1) könyv (1) kretén (1) kritika (2) labdarúgás (1) maffia (1) magyar (3) Magyarország (1) magyarság (1) március 15 (1) Mark Wahlberg (1) máv (1) megasztár (2) megszűnik (1) Mila Kunis (1) mozi (3) műsor (4) negatív (1) nemzetek (1) Neo Fm (1) nyaralás (1) Olaszorszég (1) Orbán (1) örök élet (1) ostobaság (2) pálya (1) pártok (1) plüssmackó (1) pocsék (1) politika (1) politikai (1) Pride (1) producer (1) rádió (1) rap (1) reggeli (1) romantika (1) rossz (1) sajtó (1) sajtószabadság (1) Sandler (1) sekélyes (1) selejtező (1) siralmas (1) sorozat (1) stadion (1) szánalmas (1) Szaniszló (1) Szaniszló Ferenc (1) szappanopera (1) szavazás (1) szégyen (1) szerelem (1) szerelmek (1) születik (2) szurkolók (1) Tácsics (1) Tácsics díj (1) tánc (1) Ted (1) tehetségkutató (1) tehetségtelen (1) tengerpart (1) troll (1) tüntetés (3) TV (1) tv (2) TV2 (1) tv show átlagos éden hotel (1) Twilight (1) üdülés (1) unalmas (1) út (1) utazás (2) vámpír (1) vasút (1) VB (1) vereség (1) vetélkedő (1) Viadala (1) vígjáték (2) Világpanoráma (1) Voga (1) Voga János (1) vonat (1) zene (1) zsidó (1) zsűri (1) Címkefelhő

Éhezők viadala: futótűz 4DX beszámoló

2013.11.26. 15:55 csabapayne

Sikerült kipróbálni a Magyarországon még újdonságnak számító 4DX mozit. A filmet viszont csak 2D változatban készítették, így annyira nem volt teljes az a bizonyos "4DX élmény". Lássuk miből is áll a gyakorlatban a 4DX mozi:


Mozgó/rázkódó ülések:
Egész jól sikerült ezeket az effekteket becsempészni a filmbe. A székek mozgása időnként követte a kamera mozgásait is, a terepjáró, vagy éppen a lovaskocsi zötykölődését is sikerült valamelyest visszaadni. Ez a része rendben volt.

Rövid légbefúvások:
Az ember, a feje mellé (a fül közelébe) kapja ezeket az effekteket, rövid szisszenés kíséretében, csak egy olyan jelenet volt, ahol spóroltak ezzel az effektussal. Egyébként hatásos volt.

Szélgenerátor:
Szintén egy jól kitalált effektus, sajnos nem használták több jelenetnél, ahol lehetett volna. A szél erősségével is elég finoman bántak, itt nem a szélvihart, hanem egy egy erősebb fuvallatot hiányolok.

Füst:
Aki hátrébb ült (mint mi is) szinte semmit nem érzékelt belőle, mert csak a mozivászon két oldalán volt elhelyezve a füstgép.

Buborékok:
Állítólag buborékokat fújnak a nézőtérre, de ebben a filmben nem is lett volna indokolt a használata (talán csak egyszer).

Fényeffektek:
Nem volt rossz, nem csak villámlás esetén használták, de összességében csak fehér fények felvillanása két oldalt felül. De az ebben rejlő lehetőségeket jobban is ki lehetne használni.

Vízeffekt:
Vizes jeleneteknél az arcunk felé fröcskölő enyhe permet, amivel a jelenetek során igen csak spóroltak. Persze nem kell eláztatni nézőket, de ez a minimalista megoldás (ennél a filmnél) nem tett hozzá túl sokat az élménhez.

Szaghatás:
Az egész filmnek határozottan popcorn szaga volt! Ha nem tudják jól megoldani, akkor nem kellene erőltetni. Kb.: 5-6 "szagos" jelenet volt a film alatt és mindösszesen egy illatot (dzsungel) voltak képesek jól eltalálni. A többi szag nekem egyformának tűnt (pl.: parfüm, étel), olyan érzésem volt ezzel kapcsolatban, mintha a szagokat egy alapvegyületből próbálták volna kikeverni. Voltak jelenetek, ahol nagyon is hatásos lett volna egy egyszerű füstszag, vagy alkoholszag.

A 4DX mozi nem rossz próbálkozás, de úgy érzem, hogy eléggé kihasználatlan volt ez a technológia (legalább is ennél a filmnél).

A filmről:
Jobb lett még az első résznél is, aminek bizonyos hibáit már javították. De a viadal során rövid műsorvezetői és nézői reakciókat még mindig mellőztek, pedig nagyon illett volna a filmbe. Mivel a könyvet már olvastam, a történet fordulatairól tudtam. De ahogy ezeket a kulcsmomentumokat a filmben megoldották az zseniális. A viadal szereplőinek karakterein látszódtak a múlt megrázkódtatásai. Snow elnök karaktere sokkal jobb lett az előző részhez képest, a műsorvezető ismét remekül hozta a szerepét.... és sorolhatnám még, de ezt látni kell.
Maga a történet is kiváló, de ez még nem elég arra, hogy ebből jó film is legyen. Erre a legjobb példa a Harry Potter sorozat, aminél a film sokszor nem adta vissza a könyv hangulatát, lényegét. Az éhezők viadalában a film viszont remekül egyrészt jól adja vissza azt a világot, ami a könyv írónője kitalált. Néha pedig bántóan keveset enged betekinteni ennek a világnak a hátterébe. (Talán majd a következő részekben.) Ennek a történetnek van mondanivalója, társadalmi, politikai kérdésköröket is feszeget. Talán ezért is lett volna jobb, ha a filmben részletesebben kifejtik ennek a világnak hátterét.
Összegezve: ez egy olyan film (könyv), amit nem érdemes kihagyni.


Szólj hozzá!

Címkék: film mozi beszámoló élmény Éhezők Viadala 4DX

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturcseppek.blog.hu/api/trackback/id/tr25657532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása