HTML

Hétköznapi kultúrcseppek

Ez a blog hétköznapi kultúránk darabkáival foglalkozik. Tv műsorok, reklámok, politika és a satöbbi :) Ebben benne van az is, hogy kritikákat fogalmazok meg a saját szemszögemből. De az írásaim semmiképp sem mennek át "agyatlan fikázásba".

Friss topikok

Címkék

1 (1) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (1) 4DX (1) 8 (1) Adam (1) Alex (1) Alkonyat (1) apa (1) apartman (1) árak (1) Balaton (1) Bándy (1) barom (1) béke (1) Bella (1) béna (1) beszámoló (2) beszéd (1) Bibione (1) Bochkor (1) Bochkor Gábor (1) Boros (1) Boros Lajos (1) bulvár (1) Bumeráng (1) bűnök (1) büntetés (1) Bye (1) ByeAlex (1) célközönség (1) csillag (2) dal (1) dalfesztivál (1) depresszió (1) díj (1) echo (1) Echo Tv (1) Edward (1) ég (1) Éhezők (1) ellenség (1) ellenségkép (1) élmény (1) ének (3) és (1) Eurovíziós (1) felvonulás (1) Ferenc (1) film (4) filmkritika (2) foci (1) focista (1) gondolat (1) gyenge (1) gyilkos (1) gyilkosság (1) győzelen (1) gyűlölet (1) halál (1) halálbüntetés (1) Hollandia (1) homoszexuális (1) igénytelen (1) ingyen sör (1) Izrael (1) Jacob (1) játék (1) jogok (1) Kata (1) kereskedelmi tv (1) kisebbség (1) kocsi (1) könyv (1) kretén (1) kritika (2) labdarúgás (1) maffia (1) magyar (3) Magyarország (1) magyarság (1) március 15 (1) Mark Wahlberg (1) máv (1) megasztár (2) megszűnik (1) Mila Kunis (1) mozi (3) műsor (4) negatív (1) nemzetek (1) Neo Fm (1) nyaralás (1) Olaszorszég (1) Orbán (1) örök élet (1) ostobaság (2) pálya (1) pártok (1) plüssmackó (1) pocsék (1) politika (1) politikai (1) Pride (1) producer (1) rádió (1) rap (1) reggeli (1) romantika (1) rossz (1) sajtó (1) sajtószabadság (1) Sandler (1) sekélyes (1) selejtező (1) siralmas (1) sorozat (1) stadion (1) szánalmas (1) Szaniszló (1) Szaniszló Ferenc (1) szappanopera (1) szavazás (1) szégyen (1) szerelem (1) szerelmek (1) születik (2) szurkolók (1) Tácsics (1) Tácsics díj (1) tánc (1) Ted (1) tehetségkutató (1) tehetségtelen (1) tengerpart (1) troll (1) tüntetés (3) TV (1) tv (2) TV2 (1) tv show átlagos éden hotel (1) Twilight (1) üdülés (1) unalmas (1) út (1) utazás (2) vámpír (1) vasút (1) VB (1) vereség (1) vetélkedő (1) Viadala (1) vígjáték (2) Világpanoráma (1) Voga (1) Voga János (1) vonat (1) zene (1) zsidó (1) zsűri (1) Címkefelhő

Éden Hotel.

2012.03.14. 13:47 csabapayne

girl_1.JPG

A Viasat 3-on esténként láthatjuk ezt a produkciót. Ha jól tudom, az oroszok és a csehek is magyarral egy időben forgatták ugyanazon a környéken ugyanezt a műsort. Úgy látszik a Közép és Kelet európai régió most érett meg ennek a befogadására. Mert gondolom az USA-ban, Angliában, Németországban, Hollandiában...satöbbiországban már rég túl vannak ezen is. Ez az a műsor, ami egyszerű is, meg nem is.

Egyszerű mert:

A szereplőkkel szemben nagyon szigorú az alapkövetelmény. Legyen fiatal, szép és ... hááát ... izé ... szép és fiatal is egyben. Gyanítom a csatorna először modell ügynökségeket keresett fel a szereplőválogatáshoz, vagy a modellügynökségek fotogén egyedei menetek a Viasat-hoz szerencsét próbálni. Ez mindegy is, átlagos testű embernek itt helye nincs. De ez valahol így is van rendjén, hisz a képernyőkön a "tökéletesség" a megszokott, ez vált kritériummá ezt lehet eladni. Hangsúlyozom, azoknak, akik vevők is erre. Egy asztmás irodista se akarjon szénbányász lenni és a tériszonyos se menjen pilótának. És nekem is bele kell törődnöm, hogy soha az életben nem leszek fotómodell vagy űrhajós. ;)  :D Az is érthető, hogy Magyar Tudományos Akadémia tagjai sem tolonganak egy ilyen műsorban, így nem kell feltétlenül fennakadni azon, hogy műsor szereplői néha csak ismerkednek az értelmes mondatokkal.boy.JPG

A különféle, bonyolult és rendkívül cizellált kiválasztási szűrők rendszerén (igazából fogalmam sincs hogy működik ez a valóságshow-ba bekerülés) átjutott játékosokat elküldik egy egzotikus helyre. Jelen esetben Mexikó nyugati partvidékére, ahol beköltöznek egy médiamesékből elővarázsolt, takaros kis villába. All inclusive ellátással, medencével és persze egy nagy adag tengerparttal. Itt a fiúknak és lányoknak nincs is más dolguk mint:
- Dekoratívnak lenni
- Párba állni, mert akinek nincs párja, a hétvégére, az búcsút inthet "meseországnak" és nem kaphatják meg a végén a nyereményt, ami egy átlag parlamenti képviselő 2-3 évi fizetése. (25 millió forint)
- Nagyokat bulizni, hogy legyen mit összevágni az alig egy órás műsor összefoglalóba. Ebbe beletartozik a részegen ordítva hányás és egymás szaporítószerveinek önfeledt felfedezése is. Hozzáteszem rengeteg ember álmodozik hasonló idilli állapotról. (Nem kell ezt csípőből elítélni.)

Ettől még lehetne nézni egy átlagos amerikai, unalomig ismételt csajozós-pasizós tini filmet is. De a műsor a következőktől bonyolódik:

Amikor nem a földi örömök mennek a képernyőn, akkor azt látni, hogy a szereplők egymás közt kettesben vagy kiscsoportosan vadul kombinálnak és furkálják a másikat. (Végül is ez a motorja annak, hogy ki esik ki és ki marad). Számomra viszont nagyon hamar elveszik a fonal, mikor 2-3 percenként újabb jeleneteket mutatnak más más szereplőkkel, akik végtelennek tűnő diskurzusba bonyolódnak arról, hogy éppen ki kivel van, kinek mi lehet terve, ki a szemét és ki a jófej. Amikor ez a műsor megy én pihenni szoktam és bevallom sokat nem is fogok fel belőle, csak annyit, hogy egymást emlegetik folyton. De a nevekhez tartozó arcok csak kevés százalékát tudom megjegyezni, Ebben persze segítenének a személyes interjúkról készített bevágások, de nekem még valahogy így is nehéz ráhangolódni erre a közegre.

Számomra ez is csak egy show a sok közül, így érthető, hogy nem mozgat meg bennem komolyabb érzelmeket. Akik szeretik az Éden Hotelt, azok könnyebben eligazodnak a folyton cserélődő szereplők viszonyában. Akik szeretik ezt az "álomvilág reality" stílust egy nagy adag egymás elleni taktikus furkálódással nyakon öntve... nekik bátran ajánlom a műsort. A producerek gondoskodtak arról, hogy legyen benne kellő mennyiségű, váratlan fordulat. El kell ismerni, némelyik egészen ötletes. Vagy azoknak, akik csak a nyálukat csorgatnák pár dekoratív testre. (Bár azokkal rogyásig van a tv és az internet).

 

8 komment

Címkék: tv show átlagos éden hotel

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturcseppek.blog.hu/api/trackback/id/tr174316188

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csini008 2012.03.15. 12:37:57

Szerintem annyiból különb ez a sorozat, mint a többi valóságshow, hogy itt legalább igényesen válogatják ki a szereplőket, nem úgy mint a ValóVilágban...

Dmon 2012.03.15. 19:46:26

@csini008:
Szia!
Az igényességgel érdekes kérdéskört feszegetsz. A külcsín biztosan a helyén van ezeknél a fiataloknál. De kérdem én, lehet-e igényes az, aki másnap értesül - esetleg egy bejátszás után - arról, hogy kissé sem szomjas állapotban mit követett el és kivel?
Azt vettem észre, hogy hasonló műsorokba olyanok jelentkeznek, akik már szinte végleg feladták a normális emberi kapcsolatokat...sehol nem találják számításukat.
Valahol sajnálom őket, és valószínűleg sosem választanám az érvényesülés ezen formáját. Amint az ember a média világába kerül - ilyen-olyan szinten - kiszolgáltatott lesz, és a hiénák martaléka. Ezen érdemes lenne minden jelentkezőnek elgondolkoznia. Megéri?
Lehet, hogy én vagyok túl maradi és nem bevállalós :)
Így jártam...én sem leszek soha az életben fotómodell, vagy űrhajós :)(Ez utóbbit a cikkből csentem, mert tetszett.)

csini008 2012.03.16. 08:44:55

@Dmon: Bocsi, azt elfelejtettem hozzátenni, hogy én nem nézek ilyen műsorokat... de nekem külsőleg igényesebbeknek tűntek, de a műsor kedvéért is bevállalósnak kell lenniük, hogy bent maradjanak.
Nekem sem érné meg. Egyetértek veled.
De azt sem hiszem hogy a "normális emberi kapcsolatokat" pont ott (egy megrendezett világban) kéne keresnie akárkinek is....

Dmon 2012.03.16. 15:55:42

@csini008:
Az Éden Hotel "titkairól" én is csak online újságok hasábjain kaptam betekintést, innen a szerény információm...
A ValóVilágot azonban többször néztem, főképp a pszichoanalízis kedvéért. S jó volt egy adott közösségben kielemezni a gondolatokat. Ez mozgatott...Bízom benne, hogy túl sokat nem sérültek a szereplők.
Lehet, hogy rosszul fogalmaztam, de a zárt közösség nagyon furcsa dolgokat tud kihozni az emberből. Jön a természetes szelektálódás, a falkaszellem és egyéb ínyencségek. Leginkább a balhékra és a furkálódásokra épül minden. Itt embernek maradni, na az az igazi művészet!

csabapayne · http://kulturcseppek.blog.hu/ 2012.03.16. 19:26:29

@Dmon:
A Valóvilágban szerintem csak karakterjellemek voltak előre megírt szereppel, amit el kellett játszaniuk.
A külvilág felé néha elég labilisnak tűntek, így nem hiszem, hogy a csatorna azt kockáztatta volna, hogy bármelyiknél is elszakadjon a cérna.

Sok ilyen show után a szereplők sokat sejtetően annyit mondanak, hogy "Ez csak egy játék volt".

Dmon 2012.03.16. 20:13:11

@csabapayne:
Igen, igazad lehet!
Sokan nagyon jó színészek voltak akkor! Olyan hitelesnek tűnt sokszor. Mindenesetre vannak karakterek, akik nagyon jól tudnak érzéseket kiváltani belőlünk nézőkből. Gondolom tőlük forog az ilyen jellegű műsor.
Ne haragudj, az Éden Hotelt nem nézem...úgyhogy erről a témáról le is akadok most már, nem szeretnék off-olni...hacsak nem kapok rá engedélyt :)

Dmon 2012.03.17. 15:52:12

@csabapayne:
Köszönöm, majd élek vele :) Csak néha gáz így egyedül arcoskodni :D
Úgy alakult, hogy pont az Éden Hotel megy a TV3-on a kedvenc sorozataim helyett, tehát végre látom a műsort is.
Tényleg csodálatos a környezet, jók a sütkérező popók.
Találtam egy szimpatikus embert, Pít személyében. El is mondta a taktikáját, ami a visszafogottságon, udvariasságon alapul. Szerintem neki lesz a legnehezebb dolga, de ki tudja, lehet mégis vannak még régi értékek, amiket érdemes követni, ha hódításról van szó. A hierarchia csúcsára biztosan nem esélyes, mert nem az a tipikus macho, vagy alfahím típus.
Noémi - nem tudom csak az alkohol hatására-e - de fergetegesen bulizott. Jól alakította az "ártatlan" titkárnőt. A csajok közül Ő tetszik eddig.
De azt hiszem mégsem leszek édenfüggő...
süti beállítások módosítása