HTML

Hétköznapi kultúrcseppek

Ez a blog hétköznapi kultúránk darabkáival foglalkozik. Tv műsorok, reklámok, politika és a satöbbi :) Ebben benne van az is, hogy kritikákat fogalmazok meg a saját szemszögemből. De az írásaim semmiképp sem mennek át "agyatlan fikázásba".

Friss topikok

Címkék

1 (1) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (1) 4DX (1) 8 (1) Adam (1) Alex (1) Alkonyat (1) apa (1) apartman (1) árak (1) Balaton (1) Bándy (1) barom (1) béke (1) Bella (1) béna (1) beszámoló (2) beszéd (1) Bibione (1) Bochkor (1) Bochkor Gábor (1) Boros (1) Boros Lajos (1) bulvár (1) Bumeráng (1) bűnök (1) büntetés (1) Bye (1) ByeAlex (1) célközönség (1) csillag (2) dal (1) dalfesztivál (1) depresszió (1) díj (1) echo (1) Echo Tv (1) Edward (1) ég (1) Éhezők (1) ellenség (1) ellenségkép (1) élmény (1) ének (3) és (1) Eurovíziós (1) felvonulás (1) Ferenc (1) film (4) filmkritika (2) foci (1) focista (1) gondolat (1) gyenge (1) gyilkos (1) gyilkosság (1) győzelen (1) gyűlölet (1) halál (1) halálbüntetés (1) Hollandia (1) homoszexuális (1) igénytelen (1) ingyen sör (1) Izrael (1) Jacob (1) játék (1) jogok (1) Kata (1) kereskedelmi tv (1) kisebbség (1) kocsi (1) könyv (1) kretén (1) kritika (2) labdarúgás (1) maffia (1) magyar (3) Magyarország (1) magyarság (1) március 15 (1) Mark Wahlberg (1) máv (1) megasztár (2) megszűnik (1) Mila Kunis (1) mozi (3) műsor (4) negatív (1) nemzetek (1) Neo Fm (1) nyaralás (1) Olaszorszég (1) Orbán (1) örök élet (1) ostobaság (2) pálya (1) pártok (1) plüssmackó (1) pocsék (1) politika (1) politikai (1) Pride (1) producer (1) rádió (1) rap (1) reggeli (1) romantika (1) rossz (1) sajtó (1) sajtószabadság (1) Sandler (1) sekélyes (1) selejtező (1) siralmas (1) sorozat (1) stadion (1) szánalmas (1) Szaniszló (1) Szaniszló Ferenc (1) szappanopera (1) szavazás (1) szégyen (1) szerelem (1) szerelmek (1) születik (2) szurkolók (1) Tácsics (1) Tácsics díj (1) tánc (1) Ted (1) tehetségkutató (1) tehetségtelen (1) tengerpart (1) troll (1) tüntetés (3) tv (2) TV (1) TV2 (1) tv show átlagos éden hotel (1) Twilight (1) üdülés (1) unalmas (1) út (1) utazás (2) vámpír (1) vasút (1) VB (1) vereség (1) vetélkedő (1) Viadala (1) vígjáték (2) Világpanoráma (1) Voga (1) Voga János (1) vonat (1) zene (1) zsidó (1) zsűri (1) Címkefelhő

Filmkritika: Apa ég!

2012.10.15. 12:44 csabapayne

Végül sikerült megnéznem az Apa ég (That's my boy) c. filmet. Adam Sandler filmjei az utóbbi időben borzasztóan színvonaltalanok lettek. Az 50 első randi egy szerethető film volt, akkor figyeltem fel Adam Sandlerre is, de azután az a bizonyos színvonal egyre lejjebb került. A Nagyfiúk c. filmje még tűrhető volt, egyszer meg lehetett nézni, nem vártam tőle sokat nem is kaptam többet. A Jack és Jill volt a nézhetetlen mélypont, ahol Adam Sandler játszotta a saját lánytestvérét is és saját magát is. A sorba szépen illik az Apa ég c. filmje, nem is csoda, hogy a szomorú előzmények fényében ebből is bukta lett.

Alaptörténet: Donny (Adam Sandler) egy vagány kölyök az iskolában, akire valamilyen érthetetlen oknál fogva rágerjed a csinos tanárnője. Itt megemlíteném azt a jelenetet, mielőtt szexuális viszonyba bonyolódnának... egy rendkívül sekélyes, ötlettelen szócséplést láthatunk, ami végül is jól megalapozta az egész filmet. A "bűnös" tanár -diák viszony kiderül és a csinos tanárnéni a börtönbe Donny pedig a bulvármédia fellegeibe jut. A bökkenő, hogy született egy fiuk, akit Donny, a kamaszkorú apa egyedül nevelt egy ideig (erre csak későbbi utalások vannak), majd elváltak útjaik.
Donnyból egy feledésbe merülő, alkoholista média-celeb lett, a fiából pedig sikeres, gazdag pénzügyi tanácsadó, aki álmai nőjét készül éppen elvenni. Apjával pedig végleg szakított, még a nevét is megváltoztatta. De Donny-nak csúnya adósságai gyűltek össze, így felkerekedik, hogy megtalálja rég nem látott fiát az esküvője napja előtt, hátha kisegíti őt a bajból.

Amit ebből kapunk:
Egy trágársággal fűszerezett és testnedvekkel megöntözött sablonparádé. Van itt húgy, hányás, sperma... furcsa mód a szellentés kimaradt (de, aki hiányolja annak van gatyába rottyantás). Olyan humora van, ami annyira erőltetett, hogy az ember már csak kínjában mosolyog az egyes jeleneteken. (A spoilerben párat kiemelek). A filmben az látható, hogy az alpári suttyóság végül is megértő füleket és széttárt lábakat eredményez. A mellékszereplők, szinte kivétel nélkül önmagukból kiforduló karakterek, akik pont azért vállnak a film alatt idegesítővé, mert jellemük zavaros és bizonyos párbeszédekben beböffentenek pár teljesen felesleges mondatot. A film úgy fordítja ki magukból ezeket a szereplőket, hogy előtte kényszeresen erőlteti rájuk a beteges jellemük ellenkezőjét. Van a film elején pedofília, a közepén gerontofília, a végét pedig egy kis vérfertőző kapcsolat zárja, csak hogy legyen hova csapatni az ingerküszöböt, ha már a film színvonalával ezt nem lehetett megtenni. Fájdalom, hogy a filmben mégis vannak jó alapötletek és olyan jelenetek, amikből sokkal többet ki lehetett volna hozni... sőt egy ilyen alapötletből ezerszer jobb alkotást lehetett volna kicsiholni, de hát Adam Sandler sajnos csak ennyire képes. Nem csak a bugyuta, de az alpári humort is úgy erőlteti a film, hogy: "nézd csak mindjárt történik valami gusztustalan és az vicces lesz és te bamba néző pedig nevetni fogsz!"
Az altesti humor és a mérhetetlen suttyóság bizony "jól csúszik" az olyan filmekben, mint a Shop Stop és a Torrente. Ez is azt bizonyítja, hogy a még trágárságot is lehet "okosan" adagolni csak éppen megfelelő producer, rendező, színészek...stb, kell hozzá. De hát Adam Sandler mérhetetlenül távol áll ettől.

INNENTŐL SPOILERVESZÉLY!!!
(vagy talán nem is annyira spolier)

Bizony, mert a filmben szinte minden fordulat jó előre kiszámítható. A legelején, mikor Donny fiát és leendő feleségét látjuk (Todd és Jamie), már akkor lerítt róluk, hogy ez a nő is csak a pénzért van a pasival. És láss csodát a végén tényleg ez derült ki. Előkerül itt Todd főnöke (Steve Spirou), aki egy komoly cég igazgatója és láss csodát ő is egy tuskó. ("Mert ugyebár a nagy cégvezetők általában tuskók és véletlenül sem komoly és tekintélyes szakemberek.") Ez az egyetlen jelenet, ahol a mellékszereplőket is bemutatják, úgyhogy aki nem figyel, (mint én), az pár emberen kívül nem fogja tudni, hogy ki kicsoda, kinek a nagymamája...stb. Megjelenik Jamie öccse (Chad) is, aki rögtön az elején tudatja Todd-dal, hogy ha megbántja a nővérét, akkor szitává lövi a fejét. (Nahát micsoda klisé.) A film sekélyes és primitíven beteges jellegéből adódva, már itt felmerül egy kósza gondolat, csak nem valami viszonya van az izomagyú Chad-nek a nővérével ?!?!?... a film végére kiderül, hogy DEBIZONYÁM!!! A lány egy ribi, aki lefekszik a párja főnökével, a karrierje és ezáltal az ő pénze érdekében és mivel nem talál magának jobb (macsó) szeretőt így az öccsével is. Szegény Todd-hoz pedig csak a pénzéért megy hozzá... (micsoda "ötletes" és "szellemes" fordulat.)

Aztán megjelenik Donny és felforgat mindent, ahogy ez egy ilyen filmbenlenni szokott. Innentől csak szemezgetnék a jelenetekből:

- Van benne egy nagymama, akiről már az elején sejthetjük, hogy valójában egy nimfomán sexistennő, csak az idő járt el felette, de Donny-t a, folyton kanos főhősünket ez nem egyáltalán fogja zavarni. (Sőt a mellékszereplőként felbukkanó Vanilla Ice-t sem).
- Donny pusztán suttyósága alapján annyira megkedvelteti magát egy elegáns kerti-party résztvevőivel, hogy egy szavára mindenki elindul baseballt játszani, beleértve a szerencsétlenkedő Todd-ot is. A film legnagyobb kliséje itt található: mindenki képes elkapni a labdát (lányok és még egy 2-3 éves gyerek is). Todd-ot pedig csúnyán eltalálja és kifekszik. (Ki hitte volna... most komolyan.)
- Egy könnyen türelmét vesztő, verekedő pap minden bizonnyal "jó humorforrás". Ez a pap az egyik ékes példája az erőltetett jellemű és önmagából kiforduló karaktereknek.
- Az erőltetett altesti humor legalja a filmben: miután Donny egész este a "nagymama" fotójára maszturbált, reggel Todd és a "nagymama" is összefogdossák a szanaszét hagyott, ragadós zsebkendőket. (Facepalm-díjas jelenetsor)
- Csapnak egy legénybúcsút egy lepukkant sztriptízbárban, ahol mindenki jól érzi magát. Todd, aki eddig végig elutasította apját, egy közösen átpiált este alatt mégis inkább megkedvelte őt. Külön szépsége a legénybúcsúnak, hogy Todd egy alig egy perces jelenetben beszél pár mondatot egy csinosabb lánnyal és megiszik vele 5 felest, ami eredetileg egy zenés-hőbörgős buli-montázs része. Majd a film legvégén egy röpke utalásnyi időre előkerül ez a lány... abban az értelemben, hogy a tetőtől talpig gátlásos Todd-nak nem lesznek többé gondjai a nőkkel.
- A film vége még tartogatott nekem egy arculcsapást, mivel egy egész jó kis poénnal zárta le a sztorit. De mivel a film egészében véve pocsék volt, így egy jobb poén a végén már csak arculcsapást jelentet számomra.

Szólj hozzá!

Címkék: film mozi apa rossz ég vígjáték filmkritika pocsék Sandler Adam

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturcseppek.blog.hu/api/trackback/id/tr684784972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása