HTML

Hétköznapi kultúrcseppek

Ez a blog hétköznapi kultúránk darabkáival foglalkozik. Tv műsorok, reklámok, politika és a satöbbi :) Ebben benne van az is, hogy kritikákat fogalmazok meg a saját szemszögemből. De az írásaim semmiképp sem mennek át "agyatlan fikázásba".

Friss topikok

Címkék

1 (1) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (1) 4DX (1) 8 (1) Adam (1) Alex (1) Alkonyat (1) apa (1) apartman (1) árak (1) Balaton (1) Bándy (1) barom (1) béke (1) Bella (1) béna (1) beszámoló (2) beszéd (1) Bibione (1) Bochkor (1) Bochkor Gábor (1) Boros (1) Boros Lajos (1) bulvár (1) Bumeráng (1) bűnök (1) büntetés (1) Bye (1) ByeAlex (1) célközönség (1) csillag (2) dal (1) dalfesztivál (1) depresszió (1) díj (1) echo (1) Echo Tv (1) Edward (1) ég (1) Éhezők (1) ellenség (1) ellenségkép (1) élmény (1) ének (3) és (1) Eurovíziós (1) felvonulás (1) Ferenc (1) film (4) filmkritika (2) foci (1) focista (1) gondolat (1) gyenge (1) gyilkos (1) gyilkosság (1) győzelen (1) gyűlölet (1) halál (1) halálbüntetés (1) Hollandia (1) homoszexuális (1) igénytelen (1) ingyen sör (1) Izrael (1) Jacob (1) játék (1) jogok (1) Kata (1) kereskedelmi tv (1) kisebbség (1) kocsi (1) könyv (1) kretén (1) kritika (2) labdarúgás (1) maffia (1) magyar (3) Magyarország (1) magyarság (1) március 15 (1) Mark Wahlberg (1) máv (1) megasztár (2) megszűnik (1) Mila Kunis (1) mozi (3) műsor (4) negatív (1) nemzetek (1) Neo Fm (1) nyaralás (1) Olaszorszég (1) Orbán (1) örök élet (1) ostobaság (2) pálya (1) pártok (1) plüssmackó (1) pocsék (1) politika (1) politikai (1) Pride (1) producer (1) rádió (1) rap (1) reggeli (1) romantika (1) rossz (1) sajtó (1) sajtószabadság (1) Sandler (1) sekélyes (1) selejtező (1) siralmas (1) sorozat (1) stadion (1) szánalmas (1) Szaniszló (1) Szaniszló Ferenc (1) szappanopera (1) szavazás (1) szégyen (1) szerelem (1) szerelmek (1) születik (2) szurkolók (1) Tácsics (1) Tácsics díj (1) tánc (1) Ted (1) tehetségkutató (1) tehetségtelen (1) tengerpart (1) troll (1) tüntetés (3) tv (2) TV (1) TV2 (1) tv show átlagos éden hotel (1) Twilight (1) üdülés (1) unalmas (1) út (1) utazás (2) vámpír (1) vasút (1) VB (1) vereség (1) vetélkedő (1) Viadala (1) vígjáték (2) Világpanoráma (1) Voga (1) Voga János (1) vonat (1) zene (1) zsidó (1) zsűri (1) Címkefelhő

Nyaralási beszámoló: Bibione 2012

2013.05.22. 09:15 csabapayne

Hamarosan itt a nyár, így megosztom a tavalyi nyaralásunk élményét. Olaszország, Bibione: egy népszerű tengerparti üdülőhely az Adrián.

Az utazás:
Bibione-ba egyszerűen csak autóval, vagy busszal lehet eljutni. A Budapest-Velence éjszakai vonatot megszüntették. És a buszok is csak éjszaka közlekednek, aminek habár megvan a maga indoka, mégis roppant kényelmetlen egy buszon éjszakázni, a másnap pedig arra megy el, hogy rendesen kipihend az előző esti utazást. Így számunkra is maradt az autó, mint lehetséges alternatíva.
2012.06.02-án indultunk Keszthelyről, így az út csak kb.: 5-6 órát vett igénybe, két rövid pihenővel. Az M7-eshez való közelség miatt még akkor is jobban megérte Szlovénián átmenni, hogy abban az országban elég drága az autópályadíj. Egy hónapos autópálya matricát kell venni ami 30€. Az egyhetes matrica bár "csak" 15€, mégsem éri meg, mert pont aznap jár le mikor vége a nyaralásnak, ugyanis ha szombaton veszed meg, akkor a következő pénteken 23:59-kor lejár. (A Budapest felől érkezők ezért is kerülnek inkább Ausztria felé.)
Reggel indultunk, az M7-esen Balatonszentgyörgy és az M70 közt nagyon gyér a forgalom. Az M70-es vezet a szlovén határig, egy rettenetesen rossz gyorsforgalmi út, mivel több helyen 2x1 sávosra szűkül és sokan nem tartják be a 80-as sebességkorlátozást, így veszélyes is. Szlovéniába átérve egy normálisabb gyorsforgalmi úton (A5) lehet haladni, de mivel az A1-es csomópontig nincs leállósáv, így 110-es sebességkorlátozás van, de attól függetlenül a forgalom nem nagy, jól lehet rajta haladni. Az A1-es autópálya a két legnagyobb szlovén város között húzódik, így eléggé forgalmas. De meglepő módon mégis lehet rajta rendesen haladni, köszönhetően a hazainál egy fokkal normálisabb közlekedési kultúrának. Ami még bosszantó a szlovén autópályákban az a szakaszonkénti fizetőkapu. A személyautóknál már sok éve nincs értelme használni, csak a teherautókat állítja meg. De az autóddal mégis jó alaposan le kell lassítani és át kell menni egy szűk kapun, ezeket nyugodtan lebonthatták volna. De annyi előnye van, hogy megfogja a kamionforgalmat. És szakaszonként gyönyörködhetünk a kapuk nyújtotta "esztétikai élményben".
A szlovén benzinárak néhány eurocentnyit különböznek csak a magyartól. De Olaszországban már jóval drágább az üzemanyag, így érdemes még Szlovéniában tankolni. A szlovén-olasz határ menti benzinkúton ezért tobzódnak az autósok. Viszont Az A1-A3 autópálya csomópont után közvetlen van egy kút, még a határ előtt 10km-re, ott célszerű tankolni, ha nem akarunk arra várni, hogy hogyan piszmog a tankolás-fizetés procedúrával a a többi uniós állampolgár.
Olaszországban fizetőkapus autópályák működnek. Szerencsére a Latisana-ig tartó szakasz nem volt drága (kb.: 3-4€), a forgalom nagy, habár ez még csak az előszezon volt. Bele se merek gondolni abba, hogy mekkora dugók lehetnek júliusban.

A szállás:
Bibione egy "apartmanváros", a lakások többségét szigorúan 1 hetes intervallumokban lehet kivenni, szombattól szombatig. Az előszezonban viszonylag jó áron kínálják az apartmanokat. Az egyik legnagyobb és legszínvonalasabb közvetítő cég az Europa Tourist Group, szombatonként magyar kolléga is dolgozik az irodájukban, ami közvetlen a város bejáratánál lévő körforgalom mellett van. Előszezonban még találtunk ott parkolóhelyet, de elég durva lehet a helyzet a a főidényben.
Az Appartamenti Oasi-ban volt a szállásunk, Bibione, Pineda városrészén a tengerparthoz közel áll ez az épület. Elég csendes, nyugodt környezet rengeteg fenyővel. Családi nyaralás lett volna, így tágas apartmant kértünk, de betegség miatt csak 3-an jutottunk el Bibione-ba, így viszont még kényelmesebb volt a lakás, ami tökéletesen fel volt szerelve, a kilátás csodálatos volt. Viszont légkondi nincs és nappali helység ablaka 2 hatalmas elhúzható üvegtáblából áll. Kánikula idején ez eléggé húzós lehet, habár akkor úgy is a tengerparton szokás pihenni, éjjel pedig jól szellőzik. Gáztűzhely van, egy kisebb gázpalackkal, annyira sokat nem használtuk, hogy kifogyjon, így nem kellett avval sem bajlódni, hogy másikat kérjünk. A villanybojler viszont valami bivaly erős gép lehet, mert külön kapcsolóval működött és ha be volt kapcsolva, akkor minden más elektromos berendezést (a hűtőn kívül) tilos volt használni. Persze mi jó magyar turista módjára ki is próbáltuk és a bojler ellentmondást nem tűrően levágta az apartman elektromos rendszerét. De szerencsére a ház alatt van a főkapcsoló és csak azt kell visszaállítani. Az épülethez medence is tartozik. De mikor jó idő volt akkor inkább a tengerpartot használtuk. TV van, de néhány német csatornán kívül nem jött be rajta más. A XXI. században egy wifi-nek vagy egy routernek több hasznát lehet venni. Pl.: megnézni az aktuális időjárást, email-t írni...stb.

A város:
Kb.: 7 km hosszan terül el, amihez legalább ilyen hosszú homokos tengerpart tartozik. A part mellett kiépítettek egy sétányt, amin naphosszat lehet bóklászni. A parton nyugágyak és napernyők sorakoznak, amikért külön fizetni kell és sajnos nem olcsó. De bizonyos apartmanokhoz jár egy darab ernyő két ággyal a kijelölt szakaszon. "Wifi" csak a tengerparton és a belvárosban van. És azért is fizetni kell. Rengeteg kávézó, étterem, kisbolt, ajándékbolt...stb, minden városrészben egyenletesen elosztva. Mivel a város viszonylag nagy így népszerűek a biciklikölcsönzők. A szállásunk mellett egy természetvédelmi övezet húzódott, ahol áspisviperák is laknak, de nem kell félni, mert a kígyók nem tobzódnak a lakott területen. Sőt... én bementem körülnézni a "kígyós tanösvényre", de még nyomukat sem láttam. Keddenként van a piac napja, amikor is egy óriási nagy parkolóba odavarázsolják a Sárkány Center szabadtéri változatát. A hal, sajt, gyümölcspiac része érdekes volt, viszont a többi pulton a szokásos: ruha, cipő, táska, játék, ajándék kavalkád. Persze van néhány jó pult is, de bevallom férfiból vagyok és számomra fárasztó végigjárni minden egyes sorát egy ilyen helynek.
Ugyanott működik a Lunapark, ami a "város vidámparkja". Tele van jópofa dolgokkal, bár nem túl nagy területű, azért érdemes egyik este ellátogatni oda is.


Kávézók, éttermek, ételek, italok
Sokat nem voltunk éttermekben, mivel az árak kifejezetten a német turistákra vannak szabva. De amikor beültünk valahova enni, nem kellett csalódnunk. A tésztaételek egyértelműen jók és pizzát is inkább egy étteremben érdemes kipróbálni. Vannak kisebb "pizzabüfék" is, de ott nem olyan finom a pizza. Halat a legtöbb helyen csak előrendelésre készítenek, mivel ők is frissen rendelik be az árut. És nem váratnak egy pl.: tengeri sügért napokig a fagyasztóban, hogy majd csak valaki egyszer azt akar vacsorázni.
Talán "csúnya sztereotíp" hozzáállás, hogy az olaszok értenek a kávéhoz és a fagyihoz... de nagyon is igaz. El se lehet képzelni, hogy milyen náluk egy jó nagy adag Eis Café, amíg nem kóstoltad. A presszó kávéval sem viccelnek: egy kisebb kortynak megfelelő adag egy picike csészében, de nagyon is hatásos. Rengeteg kávézó van a városban, minőségre nincs nagy eltérés. Kissé fura volt, hogy a Magyarországon sokat látott márkákkal: Lavazza, Ionia, Segafredo, ott nem nagyon találkoztam.
Ha az ember nem sajnálja rá a pénzt, akkor a helyi boltokban érdemes venni tésztát, szószokat, sajtot. Amit könnyen össze lehet dobni az apartmanban. Szentségtörésnek hangzik, de egyféle bort sem kóstoltam, mivel inkább a sört szeretem. Az olaszok pedig sok mindenről híresek, de a sörfőzésről pont nem. Ennek megfelelően a boltokban elég gyér volt az olasz sörök felhozatala, habár a Birra Moretti egész kellemes sör. Az italok árai sem olcsók, de én nyaralni mentem nem piálni :)

Egyéb látnivalók:
A közelben van aqauapark, a helyi kikötőből sétahajókázás indul a helyi lagúnákba. (Ezek közül egyik sem vonzott igazán.) De van egy termálfürdő is, ha rosszra fordulna az idő. Közel van Velence és Trieszt. Padovába és Velencébe ellátogattunk. Ha autóval mész Velencébe, annak elég húzós költségei vannak: autópályadíj, benzin, parkolási díj. El lehet még menni Punta Sabbione kikötőjébe is, ahonnét vaporettók indulnak Velencébe, de időben az sem rövidebb. Mivel csak ketten mentünk így jobban megérte a vonattal menni. A Latisana-i állomás mellett van egy Lidl, ahol ingyen leteheted az autód, a vonatok Velence és Trieszt közt kb.: óránként járnak és a Velencében a vonat ott tesz le közvetlenül, a Canale Grande mellett. Miután megkaptad a jegyet, a peronon lévő "lyukasztókban" érvényesíteni kell majd, a vonaton az utaskísérő is leellenőrzi külön. A vonatok bár drágábbak, mint a MÁV, de kényelmesek és gyorsak és egyik jegypénztárban sem okoz problémát, ha angolul, vagy németül szólalsz meg.

Bibione-ba előszezonban, vagy utószezonban érdemes menni, ha el akarjuk kerülni a nagy tömeget és az ezzel járó stresszes helyzeteket. Ráadásul a szállások ára is kedvezőbb. Az ennivaló egy részét érdemes otthonról hozni, mert ott elég drága szinte minden a hazai árakhoz képest. És ha mégis beülsz valahova, akkor ne csak a pizzát próbáld ki! Már csak a gyönyörű tengerpart és a hozzá tartozó sétány miatt is érdemes elmenni Bibioneba.


Szólj hozzá!

Címkék: utazás beszámoló árak nyaralás tengerpart apartman üdülés Bibione Olaszorszég

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturcseppek.blog.hu/api/trackback/id/tr935312247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása