HTML

Hétköznapi kultúrcseppek

Ez a blog hétköznapi kultúránk darabkáival foglalkozik. Tv műsorok, reklámok, politika és a satöbbi :) Ebben benne van az is, hogy kritikákat fogalmazok meg a saját szemszögemből. De az írásaim semmiképp sem mennek át "agyatlan fikázásba".

Friss topikok

Címkék

1 (1) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (1) 4DX (1) 8 (1) Adam (1) Alex (1) Alkonyat (1) apa (1) apartman (1) árak (1) Balaton (1) Bándy (1) barom (1) béke (1) Bella (1) béna (1) beszámoló (2) beszéd (1) Bibione (1) Bochkor (1) Bochkor Gábor (1) Boros (1) Boros Lajos (1) bulvár (1) Bumeráng (1) bűnök (1) büntetés (1) Bye (1) ByeAlex (1) célközönség (1) csillag (2) dal (1) dalfesztivál (1) depresszió (1) díj (1) echo (1) Echo Tv (1) Edward (1) ég (1) Éhezők (1) ellenség (1) ellenségkép (1) élmény (1) ének (3) és (1) Eurovíziós (1) felvonulás (1) Ferenc (1) film (4) filmkritika (2) foci (1) focista (1) gondolat (1) gyenge (1) gyilkos (1) gyilkosság (1) győzelen (1) gyűlölet (1) halál (1) halálbüntetés (1) Hollandia (1) homoszexuális (1) igénytelen (1) ingyen sör (1) Izrael (1) Jacob (1) játék (1) jogok (1) Kata (1) kereskedelmi tv (1) kisebbség (1) kocsi (1) könyv (1) kretén (1) kritika (2) labdarúgás (1) maffia (1) magyar (3) Magyarország (1) magyarság (1) március 15 (1) Mark Wahlberg (1) máv (1) megasztár (2) megszűnik (1) Mila Kunis (1) mozi (3) műsor (4) negatív (1) nemzetek (1) Neo Fm (1) nyaralás (1) Olaszorszég (1) Orbán (1) örök élet (1) ostobaság (2) pálya (1) pártok (1) plüssmackó (1) pocsék (1) politika (1) politikai (1) Pride (1) producer (1) rádió (1) rap (1) reggeli (1) romantika (1) rossz (1) sajtó (1) sajtószabadság (1) Sandler (1) sekélyes (1) selejtező (1) siralmas (1) sorozat (1) stadion (1) szánalmas (1) Szaniszló (1) Szaniszló Ferenc (1) szappanopera (1) szavazás (1) szégyen (1) szerelem (1) szerelmek (1) születik (2) szurkolók (1) Tácsics (1) Tácsics díj (1) tánc (1) Ted (1) tehetségkutató (1) tehetségtelen (1) tengerpart (1) troll (1) tüntetés (3) TV (1) tv (2) TV2 (1) tv show átlagos éden hotel (1) Twilight (1) üdülés (1) unalmas (1) út (1) utazás (2) vámpír (1) vasút (1) VB (1) vereség (1) vetélkedő (1) Viadala (1) vígjáték (2) Világpanoráma (1) Voga (1) Voga János (1) vonat (1) zene (1) zsidó (1) zsűri (1) Címkefelhő

Örök boldogság, örökélet, "ingyensör"... persze csak ha vámpír vagy!

2012.11.19. 14:41 csabapayne

Lezárult a filmtörténelem egyik legelvetemültebb sorozata: a Twilight. Mint sok más film ez is egy sikeres könyvön alapult, amit Stephenie Meyer volt képes papírra vetni. És bizony a könyv valamiért sikeres volt, pedig nem szól másról, mint az írónő romantikusnak mondott de már már beteges ábrándjairól. Persze sokan állítják, hogy a könyvsorozat sokkal jobb a filmnél... de azért ez a vámpír-ember-vérfarkas romantika sem egy akkora durranás, mint amilyen felhajtás övezte a történetet.
A film pedig ennek a könyvnek a lebutított kivonata, ami pont az előbb említett felhajtás következtében, már a megjelenése előtt sem számíthatott sok jóra. Persze készítőkön is látszott, hogy inkább a célközönséget (kb.: 14-40 év közötti nők) akarták maximálisan kiszolgálni. A filmet "divat szidni", pedig még csak nem is sz*r, hanem csak inkább unalmas, lapos, felszínes és semmi értelmes mondanivaló nincs azon kívül, hogy "SZERELEM, SZERELEM ÜBER ALLES!" Mind a 4 filmet láttam (egyszer) a megjelenésük környékén és amennyi megmaradt ebből:

Az első rész:
Bella Swan a főszereplő egy átlagos kisvárosi lány, se nem csúnya, se nem szép. "Ahogy az lenni szokott", megjelenik a semmiből Edward Cullen, aki vámpír. Egymás mellé ülnek biosz órán. (logikai hiba: Ez a vámpír természetesen fiatal és jóképű és kő gazdag, mert a vámpírsággal ez ugye eggyüt jár. Kb.: a XIX. századból származik és mivel nem öregszik ezért már hosszú évtizedek óta állandóan középiskolába jár ?!?!?)
Bella és Edward egymásba szeretnek... hogy miért is ??? ... CSAK MERT, PUNK-TUM!!! És a történet első része gyakorlatilag ebben ki is merül és mivel a film 122 perces, ezért kellően unalmas is. Bejön a történetbe a "farkasok" csapata is, aki egy rakás kidolgozott felsőtestű fiatal pasi, akik amikor csak tehetik félmeztelenül bandáznak a tengerparton. És ha felbosszantják magukat, akkor böhöm nagy farkassá változnak. (Ezen a felszínes csajos ábrándozáson az sem segítene, ha a pasis változatát jelenítenék meg: amik bikinis leszbik lennének.) Feltűnik Jacob, aki bizony egy farkas és "ki hinné" neki Bella, ez a teljesen jellegtelen lány tetszik. A farkasok és a vámpírok persze halálos ellenségek ám... szóval a konfliktus kipipálva. Ebben a részben derül ki, hogy ha a vámpírt napfény éri, akkor csillogni kezd a bőre.. de erre még később kitérek. A film végén jönnek a gonosz embervér szívó vámpírok (erre is kitérek), kiüt a tűz valami épületben, a főszereplő megmenekül. (Igen... ennyire emlékszek belőle.)
   
A második rész:
Gyakorlatilag az első rész tovább nyújtása, amiben Bella azon őrlődik, hogy a vámpírt válassza e, vagy a "vérfarkas srácot". És rájön, hogy mivel a vámpírok nem öregednek, így előbb utóbb szerelmével csúnya vége lesz a kapcsolatuknak. Mert melyik vámpírnak kell egy öregecske 70-80-90 évesen elpatkoló vénlány ?!?!? Tehát felmerül az ötlet, hogy az örök boldogsághoz Bellának vámpírrá kéne változni, erre pedig Edward a legalkalmasabb, hogy átváltoztassa. De Edward is csak őrlődik, hogy ez a vámpír élet nem is olyan jó (örök élet, böhöm nagy ház, pénz, CSILLOGÁS...stb.) és esze ágában sincs ilyet tenni a halandó szerelmével. Így Bella egy kicsit Jacob felé is húz a történetben. A film végén megint csak jönnek a gonosz vámpírok, akikkel már a farkasok is megküzdenek. Miközben Bella egy félmeztelen pasival (Jacob) csókolózik a zimankóban. De legvégül Edward karjaiban köt ki.

Az 1.-2. összegzése:
Az irodalomban a mitikus lényeknek nincsenek szabványosított tulajdonságaik, ez a mostani vámpíros történeteknél jól látszik. Viszont azért illik betartani az adott lényre vonatkozó alapvető tulajdonságokat, mert különben lényegét veszti a karakter és csak egy korcs lesz belőle, ahogy a Twilight vámpírjaiból is.
A legnagyobb kritikát pont az kapta, hogy a vámpír napfény hatására csillogni kezd. Eredeti és drasztikus esetben azonnal elporlad. Járható út lett volna a történetben, ha a Twilight-vámpír csak simán rosszul lesz a napon és pl.: enyhén füstölni kezd a bőre...stb.
A Twilight-vámpír: végetelenül romantikus, ért a művészetekhez, csillog a napon, gyengéd szerető és nem iszik embervért. Amelyik mégis embervéren él, az csak is gonosz, megvetendő ellenség lehet. A Twilight-vámpír szép, gazdag, gyors, erős és mindegyik rendelkezik valamilyen extra képességgel is. Ez csak úgy bónuszként jár a vámpírság mellé. Ha összeoltjuk a szerelmet az indokolatlan irracionalitással, akkor ez lesz belőle.
Ennek tükrében elég nevetségesen hat, amikor Edward pont a fentiekről akarja lebeszélni szerelmét.

A harmadik rész:
Ez akár lehetne a negyedik rész felvezetése is, melyben Edward és Bella összeházasodnak és elrepülnek a magángépükkel a privát szigetükre és először fekszenek le egymással. Aminek a magyarázata, megint csak az, hogy Edward vámpír és ő inkább romantikus marad. És különben is neki van türelme, hisz előtte az egész örökkévalóság, öregedés, kapuzárási pánik, prosztata gondok és gerincbántalmak nélkül. Ezzel a forró éjszakával sikerült is összehozni egy "félvér" gyermeket. Logikai hiba: Az még hagyján, hogy egy vámpír képes gyermeket is csinálni egy halandóval, de ennek a lehetséges következményeire ennyire nem gondoltak??? Eddig két rohadt köteten/filmen keresztül nem kufircoltak (még óvszerrel sem), most pedig "lesz, ami lesz" alapon egymásnak esnek anélkül, hogy védekeznének vagy legalább érdeklődjenek a vámpírcsalád bölcsebb tagjainál, hogy milyen kockázattal jár ez ???
Nos... Bella végül terhes lesz, de ez "temészetsen" nem egy szokványos gyerek, hanem ilyen félig vámpír, félig ember csecsemő, aki rohamos ütemben fejlődik és belülről szívja ki az anyjából az életet. Bella végül a halálán van, a gyermek megszületik, de Bellát már csak úgy lehet megmenteni, hogy vámpírrá változtatják. Az újszülött pedig "bevésődik" Jacob-nak a farkaskomának. (erről a 4. részben bővebben)

A negyedik rész:
Létezik egy régi vámpír szervezet, a Volturi, akik valahol Olaszországban tengetik életüket a négy fal között és ha valami nem stimmel a vámpírvilágban, akkor ők jönnek és jó alaposan igazságot tesznek. Ami főként abból áll, hogy a rakoncátlankodó vámpírokat, akik veszélyt jelentenek a titkos kis vámpírtársadalmukra, jó alaposan kivégzik. Jelen esetben az újszülött félvámpír gyermek miatt tört ki a para, hogy nem tudni mit fog tenni a környezetével és ez akár veszélyes is lehet... szóval biztos, ami biztos le kéne mészárolni és ha már itt vagyunk akkor a családját is.
A gyermek pedig hihetetlen ütemben fejlődik pár hét alatt kb.: 6 éves lesz. De csak addig öregszik, ameddig neki jólesik, vagyis kb.: 20-25 éves korban évszázadokra megáll a fejlődésben és úgy marad. (Ez ám az ideális gyerek, hamar túlvan a nehézkes csecsemőkoron, majd mikor élete csúcsára kerül, akkor pedig úgy marad, hiszen csinos, örökifjú, félvámpírnak kell lenni. Sőt a bónusz csúcsképességet ő is megkapja. Vagyis a szülők az egész gyereknevelés problémáját kb.: 1 éven belül letudják...)
Bella friss vámpírként jobb formában lesz, mint az eddigi 3 rész alatt, Edward arcára pedig végleg kiül a "beteg-malac" tekintet. A baj csak az, hogy ő elvileg főszereplő, de az összes többi vámpír sokkal karakteresebb nála. Na, de tovább a történetre... A Volturi és Belláék is egy sereget gyűjtenek maguk mellé, majd "kimennek a hóra" (szó szerint), hogy lerendezzék a vitát. Ekkor egy egész jó kis csatajelenetet láthatunk, olyat, ami az egész 3 epizód során nem volt még, súlyos veszteségekkel mindkét oldalon. (A könyvben még csak csatajelenet sem volt!!!) Kiderül, hogy ez csak egy látomás volt a lehetséges jövőről. Vagyis mi lenne, ha lenne harc, amiben a Volturi alulmaradna. Így a Volturi visszavonul. És folytatódhat az egész 4. részt átható, rózsaszín sziruptól csöpögős, kerek erdei vámpír-romantika. Aminek csúcsán Bella, Edward, a 20-25 éves gyermekük és párja Jacob vidáman csillogva táncolnak a tengerparti naplementében.
A bevésődés: Jacobnak bevésődött Belláék újszülött leánygyermeke (Renesmee), ami azt jelenti, hogy ő lesz élete párja élete végéig. Ez ilyen "farkas-dolog"... (amúgy minden egyébre náluk ez a magyarázat... "farkas-dolog"...) Jacob addig nem öregszik, míg Renesmee fel nem nő Jacob életkoráig, majd onnantól kezdve együtt öregednének, ha tudnának, mert ekkor pedig Renesmee a félvámpír képessége miatt nem öregszik tovább és Jacob pedig vele együtt szintén nem öregszik egy percet sem!

A mondanivaló: Az öregedés és a halál az nagyon rossz!!! Mert csak azoknak jár ki az örök szerelem-boldogság-ingyen sör, akik nem öregszenek és örökké is élnek! A vámpír szerelem pedig a legjobb, mert napokig lehet szeretkezni elfáradás és alvás nélkül. Ezért vámpírnak lenni kiváltság, móka és boldogság! Szóval ha gondjaitok vannak az életben, akkor legyetek csak szépen vámpírok, házasodjatok más vámpírokkal és minden megoldódik. :P

2 komment

Címkék: kritika film mozi könyv szerelem filmkritika vámpír romantika örök élet ingyen sör Twilight Edward Bella Jacob Alkonyat

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturcseppek.blog.hu/api/trackback/id/tr454914010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcellarc 2012.11.20. 21:15:49

Faja! Eredetiek az észrevételeid.

Amúgy végig nem derül ki, hogy ezek a vámpíroknak mondott valamik mitől is olyan gazdagok... kit érdekel... az csak úgy kell. Biztos a kaja-nem-evésen meg a rezsi-nem-fizetésen spóroltak meg annyit, sőtt! a luxusautójuk is vámpírméreggel megy =)

Marcellarc 2012.11.20. 21:50:29

...aztán majd Jacob is átesik a mi-lesz-velem-ha-majd-vén trotty-leszek-és-nem fog szeretni-mizérián... aztán megoldja, mert meg kell, lesz negyedvér vámpír-félfarkas gyerekük és így tovább...
süti beállítások módosítása