HTML

Hétköznapi kultúrcseppek

Ez a blog hétköznapi kultúránk darabkáival foglalkozik. Tv műsorok, reklámok, politika és a satöbbi :) Ebben benne van az is, hogy kritikákat fogalmazok meg a saját szemszögemből. De az írásaim semmiképp sem mennek át "agyatlan fikázásba".

Friss topikok

Címkék

1 (1) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (1) 4DX (1) 8 (1) Adam (1) Alex (1) Alkonyat (1) apa (1) apartman (1) árak (1) Balaton (1) Bándy (1) barom (1) béke (1) Bella (1) béna (1) beszámoló (2) beszéd (1) Bibione (1) Bochkor (1) Bochkor Gábor (1) Boros (1) Boros Lajos (1) bulvár (1) Bumeráng (1) bűnök (1) büntetés (1) Bye (1) ByeAlex (1) célközönség (1) csillag (2) dal (1) dalfesztivál (1) depresszió (1) díj (1) echo (1) Echo Tv (1) Edward (1) ég (1) Éhezők (1) ellenség (1) ellenségkép (1) élmény (1) ének (3) és (1) Eurovíziós (1) felvonulás (1) Ferenc (1) film (4) filmkritika (2) foci (1) focista (1) gondolat (1) gyenge (1) gyilkos (1) gyilkosság (1) győzelen (1) gyűlölet (1) halál (1) halálbüntetés (1) Hollandia (1) homoszexuális (1) igénytelen (1) ingyen sör (1) Izrael (1) Jacob (1) játék (1) jogok (1) Kata (1) kereskedelmi tv (1) kisebbség (1) kocsi (1) könyv (1) kretén (1) kritika (2) labdarúgás (1) maffia (1) magyar (3) Magyarország (1) magyarság (1) március 15 (1) Mark Wahlberg (1) máv (1) megasztár (2) megszűnik (1) Mila Kunis (1) mozi (3) műsor (4) negatív (1) nemzetek (1) Neo Fm (1) nyaralás (1) Olaszorszég (1) Orbán (1) örök élet (1) ostobaság (2) pálya (1) pártok (1) plüssmackó (1) pocsék (1) politika (1) politikai (1) Pride (1) producer (1) rádió (1) rap (1) reggeli (1) romantika (1) rossz (1) sajtó (1) sajtószabadság (1) Sandler (1) sekélyes (1) selejtező (1) siralmas (1) sorozat (1) stadion (1) szánalmas (1) Szaniszló (1) Szaniszló Ferenc (1) szappanopera (1) szavazás (1) szégyen (1) szerelem (1) szerelmek (1) születik (2) szurkolók (1) Tácsics (1) Tácsics díj (1) tánc (1) Ted (1) tehetségkutató (1) tehetségtelen (1) tengerpart (1) troll (1) tüntetés (3) tv (2) TV (1) TV2 (1) tv show átlagos éden hotel (1) Twilight (1) üdülés (1) unalmas (1) út (1) utazás (2) vámpír (1) vasút (1) VB (1) vereség (1) vetélkedő (1) Viadala (1) vígjáték (2) Világpanoráma (1) Voga (1) Voga János (1) vonat (1) zene (1) zsidó (1) zsűri (1) Címkefelhő

ByeAlex, bye-bye zene, bye-bye fantázia, bye-bye kreativitás

2013.03.08. 14:03 csabapayne

Idén is lesz ám Eurovízi(l)ós dalfesztivál... és már ugye nagyon várjuk ám... ;) Ennek okán hazánkban egy egész műsorsorozatot szenteltek annak, hogy "megszavaztassák" a jobb sorsra érdemes tévénézőkkel, hogy Magyarországot melyik énekes képviselje "egyedi és utánozhatatlan" nótájával.

Nos megvan a SZERENCSÉS nyertes: http://www.magyarhirlap.hu/eurovizios-dalfesztival-byealex-kepviseli-magyarorszagot-videoval

A DAL 2013 nem szólt másról, minthogy kiállnak szép és fiatal emberek a színpadra, divatos ruhákban és szépen énekelnek. (Ráadásul a többségük mások által szerzett dalokat adott elő.) Ennek a kategóriának a győztese, ByeAlex persze most kap hideget-meleget, hogy:
"Há' mér' pont ez nyert???"
"Ez a bő'csész köcsög???, Há' menny'en inkább vissza diáktüntetni!"
"Bezzeg a Rúzsamagdi, meg a Wolfkati..., de ez meg ki ez a p**cs???"
ByeAlex kapcsán is szépen beindult a trollkultúra, amikor is divat lett zsigerből ócsárolni a győztest, mert ilyen és olyan meg csak! És persze ebből a derék bulvármédiának van is mit profitálnia, hisz többen fogják elkapkodni a "piros betűs" újságokat, ha valami szaftosnak, negatívnak tűnő címet biggyesztenek oda Alex szakállas arca mellé.

Belehallgattam a döntősők és egyéb "futottak még kategóriás" versenyzők produkcióiba és felmerült bennem az égető kérdés: de akkor mégis ki lett volna "méltó" arra, hogy megnyerje ezt a sekélyes, langyos állott vízhez hasonlítható ének-dalvetélkedőt?! A DAL 2013 meglátásom szerint olyan volt, mintha valaki bement volna egy hentesboltba, ahol nem lehet más kapni, csak: sertéshúst, disznóhúst és malacot. (És ha én zsidó lennék vagy muszlim, ki is akadnék rendesen a választékon). Nos a DAL 2013 is csak annyiról szólt, hogy kijött a színpadra egy egy fiatal énekes, aki vagy a szerelemről, vagy a szerelemről, vagy pedig a szerelemről énekelt. Ezen kívűl énekeltek még az "élet nagy és homályos dolgairól", na meg az élet nagy dolgairól, szerelemről és még az élet dolgairól is. Lássunk hát 10 különböző előadót 10 "különböző dalszöveggel:
(Azért 10, hogy nehogy az a vád érjen, hogy csak néhány hasonlót válogattam össze)


Palcsó Tamás - Ezt látnod kell
1. http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/83382/palcso-tamas/ezt-latnod-kell-zeneszoveg.html

Rácz Gergő - Állj mellém
2. http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/83155/racz-gergo/csak-allj-mellem-zeneszoveg.html

Vastag Tamás - Holnaptól
3.http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/82970/vastag-tamas/holnaptol-zeneszoveg.html

ByeAlex - Kedvesem (a győztes)
4. http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/82145/byealex/kedvesem-zeneszoveg.html

Radics Gigi - Úgy fáj
5. http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/82178/radics-gigi/ugy-faj-zeneszoveg.html

Polyák Lilla - Valami más
6. http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/83466/polyak-lilla/valami-mas-zeneszoveg.html

Rami - Puzzle
7. http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/83643/rami/puzzle-zeneszoveg.html

Background - Neonzöld (ezt a dalszöveget ritka módon saját maguk hozták össze)
8. http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/82935/background/neonzold-zeneszoveg.html

Brasch Bence - Túl egyszerű (a zeneszerző Éder Krisztián, akit csak SP néven ismer a trollkultúra)
9. http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/82122/brasch-bence/tul-egyszeru-zeneszoveg.html

Baricz Gergő - Húz
10. http://www.zeneszoveg.hu/dalszoveg/82870/baricz-gergo/huz-zeneszoveg.html

Nézegetve ezeket a szövegeket, akár lehetne egy darab előadó albumának a dalgyűjteménye is. Jellegében semmi különbség nincs, csak megpróbálnak néhol művésziesen, vagy csak a maguk egyszerű módján hasonló érzéseket közvetíteni... vagyis inkább erőltetni. Zenei stílusban a legtöbb annyiból áll, hogy kint áll az énekes(ek) és mézes-mázas hangon előadja a semmitmondó dalocskáját. Ahol volt valami erősebb zenei beütés, az is csak a sekélyes popkultúra talaján toporgott egy helyben. Manapság már egyáltalán nem nagy szám, hogy van valaki, aki szépen énekel (sok ilyen ember létezik), kiáll a színpadra divatos öltözékben és előad egy mások által megírt dalt. Ahogy azt Dr. House mondaná erre: UNCSI !!!
Ezek a számok általában arra lesznek jók, hogy háttérzeneként szóljanak a plázákban, kávézókban. Persze biztosan vannak akiknek tetszik ez a stílus és az ő igényik 110%-ig ki vannak elégítve. Én sem mondom, hogy egytől egyik rosszak lennének, hiszen a maguk műfajában egész szépen teljesítenek. De hol marad a változatosság?!  Elgondolkodtató az egészben, hogy egy Eurovíziós dalfesztiválra válogató műsorban csak is szinte megszólalásig ugyanolyan stílusú előadók lépjenek fel ?!?!? Ezt a mega-csillag-faktor születikben már megszokhattuk, de tényleg csak ennyi lenne a kirakatba hajigált zenei kultúra 2013-ban Magyarországon?!

Szólj hozzá!

Címkék: zene tv dal szavazás vetélkedő műsor ének unalmas dalfesztivál sekélyes 2013 Eurovíziós Alex ByeAlex Bye

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturcseppek.blog.hu/api/trackback/id/tr625122957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása