HTML

Hétköznapi kultúrcseppek

Ez a blog hétköznapi kultúránk darabkáival foglalkozik. Tv műsorok, reklámok, politika és a satöbbi :) Ebben benne van az is, hogy kritikákat fogalmazok meg a saját szemszögemből. De az írásaim semmiképp sem mennek át "agyatlan fikázásba".

Friss topikok

Címkék

1 (1) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (1) 4DX (1) 8 (1) Adam (1) Alex (1) Alkonyat (1) apa (1) apartman (1) árak (1) Balaton (1) Bándy (1) barom (1) béke (1) Bella (1) béna (1) beszámoló (2) beszéd (1) Bibione (1) Bochkor (1) Bochkor Gábor (1) Boros (1) Boros Lajos (1) bulvár (1) Bumeráng (1) bűnök (1) büntetés (1) Bye (1) ByeAlex (1) célközönség (1) csillag (2) dal (1) dalfesztivál (1) depresszió (1) díj (1) echo (1) Echo Tv (1) Edward (1) ég (1) Éhezők (1) ellenség (1) ellenségkép (1) élmény (1) ének (3) és (1) Eurovíziós (1) felvonulás (1) Ferenc (1) film (4) filmkritika (2) foci (1) focista (1) gondolat (1) gyenge (1) gyilkos (1) gyilkosság (1) győzelen (1) gyűlölet (1) halál (1) halálbüntetés (1) Hollandia (1) homoszexuális (1) igénytelen (1) ingyen sör (1) Izrael (1) Jacob (1) játék (1) jogok (1) Kata (1) kereskedelmi tv (1) kisebbség (1) kocsi (1) könyv (1) kretén (1) kritika (2) labdarúgás (1) maffia (1) magyar (3) Magyarország (1) magyarság (1) március 15 (1) Mark Wahlberg (1) máv (1) megasztár (2) megszűnik (1) Mila Kunis (1) mozi (3) műsor (4) negatív (1) nemzetek (1) Neo Fm (1) nyaralás (1) Olaszorszég (1) Orbán (1) örök élet (1) ostobaság (2) pálya (1) pártok (1) plüssmackó (1) pocsék (1) politika (1) politikai (1) Pride (1) producer (1) rádió (1) rap (1) reggeli (1) romantika (1) rossz (1) sajtó (1) sajtószabadság (1) Sandler (1) sekélyes (1) selejtező (1) siralmas (1) sorozat (1) stadion (1) szánalmas (1) Szaniszló (1) Szaniszló Ferenc (1) szappanopera (1) szavazás (1) szégyen (1) szerelem (1) szerelmek (1) születik (2) szurkolók (1) Tácsics (1) Tácsics díj (1) tánc (1) Ted (1) tehetségkutató (1) tehetségtelen (1) tengerpart (1) troll (1) tüntetés (3) tv (2) TV (1) TV2 (1) tv show átlagos éden hotel (1) Twilight (1) üdülés (1) unalmas (1) út (1) utazás (2) vámpír (1) vasút (1) VB (1) vereség (1) vetélkedő (1) Viadala (1) vígjáték (2) Világpanoráma (1) Voga (1) Voga János (1) vonat (1) zene (1) zsidó (1) zsűri (1) Címkefelhő

Az arc nélküli MANUS

2012.03.14. 10:45 csabapayne

"Üdvözlehelletem!"

Videói nagy részében így köszön be Simon, az arc nélküli manus videóblogjában (vlogjában). Első bejegyzésem róla szól, mert megérdemli :) Egy interneten terjedő animációs sorozatról van szó, ami elég nagy népszerűségnek örvend a fiatalok (a korosztályom) körében.

Aki még nem ismerné: egy üres tekintetű alak, színes maszk alatt beszél és beszél és csak beszél. Ugyanezt csinálják a tanárok, a politikusok, az egyetemi professzorok, a papok és a "pénzügyi tanácsadók" is, akik mindenképp az emberre akarnak sózni valamilyen biztosítást. Csak éppen maszk nélkül, de az üres tekintet sokszor náluk is ott van. De akkor Simon mégis miben különbözik ezektől?

Rekedtes és mégis harsány hangon beszél, de ami különösen érdekessé teszi, az a választékos kifejezések használata. Látszik a készítőn, hogy nem a Teletubbies vagy valamelyik valóságshow epizódjain nevelkedett és kiváló szókinccsel büszkélkedhet. Ezalatt persze nem feltétlenül szépirodalmi frázisok pufogtatását kell érteni, mivel a kor szlengjét is gyakran használja. Nem veti meg a káromkodások használatát sem, de nem viszi túlzásba így még ezen a szinten simán elmegy "b" és "k" betűs kifejezés :) Mindehhez társul, hogy a kezeivel folyamatosan hadonászik, a maszk pedig kellő titokzatosságot kölcsönöz neki. A pörgős, rekedt-harsány beszéd, a választékos szókincs, a humoros megjegyzések összképe teszi szerethetővé és egyedivé ezt a karaktert. Hétköznapi, általános témákról, humoros történetekről beszél és ha maga a téma kissé gusztustalan is, azt mégis sikerül ezzel a figurával humorosan tálalni és így nem tűnik felesleges sz**cséplésnek. Legnagyobb érdeme, hogy veszi a fáradtságot arra, hogy a közönségével kialakítson egyfajta interaktív kapcsolatot. A neki elküldött kérdéseket az animációs videóknál egyszerűbb vlogbejegyzésekben válaszolja meg, gondosan ügyelve arra, hogy Simon karaktere egy fikarcnyit se veszítsen a stílusából.

Persze, ahogy bármilyen szellemi alkotást ezt is lehet utálni, nem szeretni. De mivel ez nem szól semmilyen társadalmi megosztást elősegítő témáról, így akik nincsenek oda érte, azok valószínűleg egy bezárják a böngésző ablakát, azzal mondattal, hogy  "ez hülyeség". Manapság egyébként is divatos a stand-up-comedy műfaj (állj ki és beszélj), úgyhogy ez a sorozat ezért is örvend nagy népszerűségnek a fiatalok körében. További sok sikert kívánok a készítőnek Pentz Tamásnak!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturcseppek.blog.hu/api/trackback/id/tr514315878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása