HTML

Hétköznapi kultúrcseppek

Ez a blog hétköznapi kultúránk darabkáival foglalkozik. Tv műsorok, reklámok, politika és a satöbbi :) Ebben benne van az is, hogy kritikákat fogalmazok meg a saját szemszögemből. De az írásaim semmiképp sem mennek át "agyatlan fikázásba".

Friss topikok

Címkék

1 (1) 2012 (2) 2013 (1) 2014 (1) 4DX (1) 8 (1) Adam (1) Alex (1) Alkonyat (1) apa (1) apartman (1) árak (1) Balaton (1) Bándy (1) barom (1) béke (1) Bella (1) béna (1) beszámoló (2) beszéd (1) Bibione (1) Bochkor (1) Bochkor Gábor (1) Boros (1) Boros Lajos (1) bulvár (1) Bumeráng (1) bűnök (1) büntetés (1) Bye (1) ByeAlex (1) célközönség (1) csillag (2) dal (1) dalfesztivál (1) depresszió (1) díj (1) echo (1) Echo Tv (1) Edward (1) ég (1) Éhezők (1) ellenség (1) ellenségkép (1) élmény (1) ének (3) és (1) Eurovíziós (1) felvonulás (1) Ferenc (1) film (4) filmkritika (2) foci (1) focista (1) gondolat (1) gyenge (1) gyilkos (1) gyilkosság (1) győzelen (1) gyűlölet (1) halál (1) halálbüntetés (1) Hollandia (1) homoszexuális (1) igénytelen (1) ingyen sör (1) Izrael (1) Jacob (1) játék (1) jogok (1) Kata (1) kereskedelmi tv (1) kisebbség (1) kocsi (1) könyv (1) kretén (1) kritika (2) labdarúgás (1) maffia (1) magyar (3) Magyarország (1) magyarság (1) március 15 (1) Mark Wahlberg (1) máv (1) megasztár (2) megszűnik (1) Mila Kunis (1) mozi (3) műsor (4) negatív (1) nemzetek (1) Neo Fm (1) nyaralás (1) Olaszorszég (1) Orbán (1) örök élet (1) ostobaság (2) pálya (1) pártok (1) plüssmackó (1) pocsék (1) politika (1) politikai (1) Pride (1) producer (1) rádió (1) rap (1) reggeli (1) romantika (1) rossz (1) sajtó (1) sajtószabadság (1) Sandler (1) sekélyes (1) selejtező (1) siralmas (1) sorozat (1) stadion (1) szánalmas (1) Szaniszló (1) Szaniszló Ferenc (1) szappanopera (1) szavazás (1) szégyen (1) szerelem (1) szerelmek (1) születik (2) szurkolók (1) Tácsics (1) Tácsics díj (1) tánc (1) Ted (1) tehetségkutató (1) tehetségtelen (1) tengerpart (1) troll (1) tüntetés (3) tv (2) TV (1) TV2 (1) tv show átlagos éden hotel (1) Twilight (1) üdülés (1) unalmas (1) út (1) utazás (2) vámpír (1) vasút (1) VB (1) vereség (1) vetélkedő (1) Viadala (1) vígjáték (2) Világpanoráma (1) Voga (1) Voga János (1) vonat (1) zene (1) zsidó (1) zsűri (1) Címkefelhő

Megacsilag faktor

2012.03.19. 09:18 csabapayne

A két fő kereskedelmi tv csatornán idén is van tehetségkutató, celebgyártó, táncolós-éneklős főműsor. A TV2-n a Megasztár már 6. évadnál tart. És az első 3 széria után már nagy meglepetéseket nem is tartogatott. Számomra már csak a válogatás része volt érdekes, ahol összegyűlik több ezer ember, aminek 50%-a szerencsevadász idióta. Ők azt gondolják, hogy a kocsmai karaoke gép elől egyenes út vezet a TV-s sztárság felé. Vagy csak senki nem merte nekik mondani, hogy nem tudnak énekelni. 20%-a az anyuci/apuci pici fia/lánya, akinek a drága szülei nem mondták meg, hogy nem lesz belőlük sztárénekes, sőt inkább biztatták őket. Hogy aztán főműsoridőben lebőgessék magukat a bányászbéka alá.

És kb.: 20%-a a jelentkezőknek tényleg tud énekelni, ami azt bizonyítja, hogy azért nem kevés embernek van szép hangja. Ezek után jön a képbe igazából a zsűri, aki még ezt a 20%-ot is megszűri. Innentől már ugyanaz megy, ami eddig is: "a TV-ben többnyire fiatal emberek szépen énekelnek". Ügyesen utánoznak le stílusokat előadókat. Pl.: a műsor szériájának elején unalomig énekelték a Máté Péter és Cserháti Zsuzsa dalokat. Presser Gábor híres "Nagy utazás" című dalát már éppen hogy indusrtial metal stílusban nem adták elő. Mivel nem követem figyelemmel a Megasztárt, így csak bele bele néztem, de annyit láttam, hogy ugyanilyen hangokat, arcokat lehet látni, hallani országszerte, világszerte. Összefoglalva: "a TV-ben szépen énekelnek". Az elemzést a másik műsorral folytatnám:

Csillag születik:
Ennél a műsornál magam sem tudom, hogy már hányadik sorozatnál járnak. (A Megasztárnál is csak onnan tudom, hogy legalább következetesen kiírják mögé, hogy ez a 6.) A Csillag születik műsorban nem csak énekelnek, hanem... (dobpergés)... táncolnak is. De a fő attrakciók itt ki is fújtak. (Anno volt erre a külön műsor "Megatánc" néven. A győztesekre emlékszik valaki egyáltalán?). A szépen éneklő fiatalok mellett itt bejön még néhány tánccsoport is, de a műsor ennél tovább nem megy. És mivel az önérzetes jelentkezők itt a válogatáson bármivel előállhatnak így ez a Megasztárnál is viccesebb. Mivel még több szerencsétlen van, akiknek kb.: 30%-a csak azért megy oda, mert tudja, hogy ha valami hatalmas ökörséggel áll elő, akkor legalább 10-50 másodpercen keresztül őket fogja mutatni a tv. Persze akadnak egyedi és érdekes tehetségek is, de az első néhány válogatás után ők is eltűnnek. Mikor kiválogatták, döntő résztvevőit, onnantól a szokott mederben folyik tovább a műsor: "a TV-ben szépen énekelnek" (és táncolnak)... a két fő színpadi produkció kipipálva.

A zsűri összeállítása már a műsorok előtt külön hercehurca volt a bulvármédiában. Úgy tűnik bevett szokássá vált, hogy a 4 tagú zsűribe berakjanak egy negatív karaktert, aki szinte folyton csak kritizálni tudja a fellépőket. Őket utálhatja a közönség, félhetnek tőlük a szereplők, de ne feledjük, ő is csak egy jól kitalált show elem a műsorban.

A döntőben szereplő fellépőkből igyekeznek jól eladható karaktereket csinálni. Ügyes bevágásokkal, jól elejtett félmondatokkal építik fel a szereplőt, hogy aztán az ének (tánc) tudása mellett sok sok emelt díjas SMS-sel szavazzon rá a közönség. Persze, senki sem tudja, hogy az sok SMS milyen arányban oszlik meg, ki kap többet. A csatorna az eredményeket kénye kedve szerint írhatja ki a képernyőre, hiszen az egyszeri SMS szavazó soha az életben nem fogja megtudni, hogy az ország másik végéből mennyien szavaztak egy adott előadóra. Így a TV csatorna könnyedén kimagyarázhatja a bundázás vádját. És gyanítom sokat kaszálnak az emelt díjas szavazatokból is.

A döntő szereplői pedig egyből a kereskedelmi média központjába kerülnek. Megtudhatjuk róluk, hogy pl.: "Nagy Roland egyszer rosszul lett a mákos lepénytől és lehányta a nagynénje piros cipellőjét". A verseny végeztével aztán kiadnak pár lemezt, karácsony előtt szinte kötelező jelleggel egy karácsonyi válogatást is, amin a sokadik megasztáros hangján is hallhatjuk a Csendes Éj-t. Koncertezgetnek itt ott, de ahogy jön a következő széria, máris a háttérbe kerülnek, esetleg beugranak még egy egy epizódszerepre. De a rivaldafényben csak is addig maradnak, amíg a nagy hatalmú tv csatorna vagy a manager fogja a kis kezüket. Azután mehetnek haknizni szalagavatókra, plázarendezvényekre és a falusi halászléfőző fesztiválokra. A lányoknak még meg van az a lehetőségük is, hogy levetkőzzenek a hörcsögös... izé ... nyuszis magazinnak. De a szinte már futószalagon érkező tehetséges előadók miatt mégis nagyon népszerű ez a fajta gálaműsor és aki nyomon szeretné követni a szereplők minden rezdülését, azt maximálisan kiszolgálja a média. De ha lehet, azért ész nélkül ne kezdjünk el sok sok SMS-t küldeni kedvencünkre, a legjobbakat úgy is felkarolják legalább addig, amíg rájuk nem lehet unni, vagy nem jön helyettük egy még jobb.

Én személy szerint egy hangszeres tehetségkutató versenyt látnék szívesen, ahol a fellépők modernebb, ismertebb zeneszámokat adnak elő kizárólag valamilyen hangszeren. De semmiképp sem énekelnek és táncolnak benne.

Szólj hozzá!

Címkék: megasztár tánc ének csillag tehetségkutató születik zsűri kereskedelmi tv

A bejegyzés trackback címe:

https://kulturcseppek.blog.hu/api/trackback/id/tr594325084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása